Figuren forestiller guden Odin siddende på sin trone. Materialet er sølv med forgyldninger og indlægning af niello, som er en sortfarvet metallegering.
Figuren forestiller guden Odin siddende på sin trone. Materialet er sølv med forgyldninger og indlægning af niello, som er en sortfarvet metallegering.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Et unikt fund af Odin fra Lejre

En lille sølvfigur på blot to centimeter har fået Roskilde Museum til at stå på den anden ende af glæde

Odin fra Lejre
Odin fra Lejre er en lille sølvfigur på to centimenter, som forestiller de nordiske guders, asernes, øverste gud. Man kan se, at det er Odin på figuren, fordi han har sine to fugle siddende på stolens armlæn. Det er Odins to ravne, Hugin og Munin, der hver dag fløj ud for om aftenen at vende hjem og fortælle Odin om alt, hvad der var sket. Den kunstfærdigt udførte stol er Odins tronstol eller højsæde kaldet Lidskjalv. Den gav Odin magiske kræfter, og fra den kunne han skue ud over hele verden. Disse attributter er knyttet til Odin i hans egenskab af den alseende og alvidende gud. Odin var gudernes konge, men han var også kongernes gud. Netop de havde brug for de egenskaber, der kan knyttes til den lille figur. Fundet er gjort på Roskilde Museums udgravning i Lejre, der i middelalderens krønike- og sagalitteratur er kendt som danernes første sagnomspundne kongesæde. Fundet af Odinfiguren underbygger forestillingerne om Lejre som en kongelig lokalitet.
Onsdag 2. september åbnede jorden sig og ud sprang en enestående hilsen fra fortiden. Arkæologerne fra Roskilde Museum var på udgravning i Gl. Lejre og fritidsarkæolog Tommy Olesen gik med en metaldetektor, som pludselig gav lyd fra sig. Han bukkede sig ned for at få et nærmere blik på, hvad det var, han havde fundet og med det samme vidste han besked om, at noget helt særligt var sket.

- Jeg så først bagsiden af den med fuglene på, fortæller fritidsarkæologen, der til daglig er dyrlæge.

Kort efter kunne man se den høje mand stå med hænderne i vejret, som i en slags sejrsrus, og de øvrige arkæologer samlede sig hurtigt om ham.

Centrum for interessen var en blot to centimeter høj sølv-amulet på ni gram, der forestiller Odin siddende på sin trone. Den er fra omkring år 900 og dermed vikingetiden. Og den er den første og eneste genstand fra den tid, som viser et billede af Odin og dermed af, hvordan vikingerne mente, deres øverste gud så ud.

- Ingen var i tvivl, da de så den. Figuren er enestående, fordi det er den eneste, som viser Odin som hersker i sin stol. Den har en detaljerigdom med stolen og ravnene, så vi ikke er i tvivl om, hvad den forestiller, forklarer museumsinspektør Tom Christensen, der har været leder af udgravningerne i Gl. Lejre.

Det helt særlige ved figuren er i følge ham, at den bekræfter og er et bevis på, at det, som står i Skjoldungesagnene, er rigtigt.

- Det er ikke en tilfældighed, at vi har fundet denne amulet. Den måtte være der, og vi har også fundet de længste huse fra Danmarks oldtid på 60 meter i udgravningerne, siger Tom Christensen.

Udgravningerne er netop blevet tildækket. Om museet fortsætter sin søgen efter fortiden til næste år er endnu uvist.

Det ypperste

Roskilde Museum har nu føjet Odin fra Lejre til sin permanente udstilling, og det nye fund blev offentliggjort fredag kl. 14.

- Det sker et par gange i løbet af karrieren, at jorden åbner sig med en faglig åbenbaring. Sin lidenhed til trods, kan den måle sig med det ypperste af danske oldtidsfund. Det er et epokegørende fund, som får fast plads i vores udstilling, som den er med til at øge standarden af. Fundet understreger, at Roskilde og Lejre er to af de mest potente kulturhistoriske steder i Danmark, sagde museumsdirektør Frank Birkebæk, da han bød velkommen til de mange nysgerrige gæster.

Herpå fik Tommy Olesen æren af at afsløre figuren, der er udstillet i et fint montre. Ved siden af hænger en tv-skærm, som viser figuren fra alle sider.

Odin fra Lejre kan allerede nu ses på Roskilde Museum i Sankt Ols Gade 18. For at fejre det unikke fund har Roskilde Museum besluttet at give gratis entre til alle interesserede fra torsdag 19. til søndag 22. november.

Tommy Olesen var, med egne ord, den heldige og dygtige finder af Odin-figuren.
Tommy Olesen var, med egne ord, den heldige og dygtige finder af Odin-figuren.
Museumsinspektør Tom Christensen kalder fundet for enestående.
Museumsinspektør Tom Christensen kalder fundet for enestående.
Publiceret: 13. November 2009 03:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Roskilde Avis

Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere